nee

11x zo leer je nee zeggen

Het simpelste antwoord op de titel zou natuurlijk zijn: “Zeg nee.” Maar voor people pleasers is dit best lastig. Check deze tips om langzaam een nee-zegger te worden.

#1. Bedenk waarom je iets zou doen wat je niet wilt doen.

Begin bij jezelf: waarom zou jij iets doen waar je helemaal geen zin in hebt? Hier word je in the end alleen maar ongelukkig van. En de meeste afspraken zouden er juist voor moeten zorgen dat jij je beter voelt!

#2. Het is beter voor jezelf om af en toe geen dingen te doen waar je geen zin in hebt.

Fair enough, je moet naar school, ook al is dat het laatste waar jij soms zin in hebt. Maar als jij met veel tegenzin naar vrijwillige afspraken gaat, loop je waarschijnlijk de hele tijd op je horloge te kijken of doe je veel minder je best. Daar voel je je nóg slechter door #vicieuzecirkel.

#3. Neem een denkpauze.

Denk even na over hoe je iets tactisch kunt brengen. Gewoon zeggen: “Ik heb geen zin” is misschien niet heel aardig. Zeg liever: “Ik heb vandaag een hele drukke dag gehad en ben supermoe, vind je het erg om onze afspraak een week te verzetten?”


via GIPHY

#4. De wereld gaat gewoon door als je een keer nee zegt.

Ook al voelt het misschien als een big deal voor jou, als jij één keer niet de groepsleider in een project bent, niet naar een verjaardag gaat of niet die extra shift van je bijbaantje op je neemt, gaat het leven door.

#5. Het geeft jou meer tijd om dingen voor jezelf te doen.

Zoals je favo serie bingewatchen. Me-time is ook belangrijk! Een betere reden om nee te zeggen, is er dus niet!

#6. Wees duidelijk.

Als je iets niet wilt, draai er dan niet omheen, maar zeg wat je denkt. Anders wordt het nog lastiger om later nee te zeggen.


via GIPHY

#7. Wacht niet te lang.

Als je al weet dat je niet wilt, wacht dan niet tot het allerlaatste moment met dat melden, want daar ontstaan irritaties bij andere van omdat die op jou rekenen.

#8. Houd het simpel.

Hoe meer dingen jij erbij haalt, hoe meer het klinkt alsof je een smoes probeert te bedenken. En onthoud, je hóeft jezelf niet te verantwoorden.

#9. Nee is nee.

Als je dan hebt gezegd dat je iets liever niet doet, laat je dan niet overhalen om het alsnog wel te doen. Blijf bij jezelf!

#10. Kom met een alternatieve oplossing.

Als je een afspraak afzegt, kom dan met een nieuw voorstel. Dus als je vanavond echt geen zin en tijd hebt, stel dan voor om volgende week iets te gaan doen.

#11. Het is niet persoonlijk bedoeld.

Of je nu een shift niet wilt overnemen of een verjaardag wilt overslaan: jij moet begrijpen en aan anderen duidelijk maken dat het niet persoonlijk is, maar dat jij er op het moment even geen zin in of tijd voor hebt.


via GIPHY

Weet jij al tegen wat of wie je binnenkort nee gaat zeggen?

6 dingen die een good friend nooit zal doen
Zo moet je een jongen op een vriendelijke manier afwijzen

(Bron foto: Pinterest)

Comments

comments