4 Redenen om te gaan mediteren

Mediteren is iets waar je redelijk veel over hoort, maar eigenlijk zelf nooit doet. Toch is het goed om het eens te proberen. De eerste keer dat ik het heb geprobeerd was in onze Godsdienst les in de 2e klas. Het enige wat ik me daar nog van kan herinneren, is dat het rustgevend was, en dat mijn leraar zei dat leerlingen ook weleens voor hun eind examens gingen mediteren. Nu ik wat ouder ben merk ik dat je er nog veel meer uit kunt halen. Let’s start!

1| Emoties beheersen
Ik las een keer iets over een onderzoek waaruit bleek dat mensen die 8 uur per week mediteren, beter kunnen omgaan met hun gevoel. Meditatie maakt je erg kalm tijdens het mediteren zelf, maar ook daarna (in het dagelijkse leven).

2| Even weg van alles
Ik ben een persoon die nooit kan stilzitten, ik moet altijd iets doen. Als ik een dagje niks op mijn planning heb staan, raak ik meteen verveeld en zoek ik altijd dingen die ik nog kan doen. Bijvoorbeeld m’n kast opruimen of een extra keer sporten. Ik kan echt nooit stilzitten. Maar door te mediteren ben ik toch met iets bezig, dan heb je ook de tijd om rustig na te denken. Je bent even helemaal alleen met je gedachte. In stressvolle periodes is het fijn om even weg te zijn van alles en tot jezelf te komen door te mediteren. Zo krijgen je gedachtes en hersenen ook eens rust.

3| Beter kunnen leren
Uit onderzoek is ook gebleken dat door te mediteren, de structuur van je hersenen verandert. Door te mediteren wordt het gebied dat gerelateerd is aan het geheugen en leren vergroot.

4| Je concentratie wordt verbeterd
Concentratieproblemen is iets waar veel mensen last van hebben. Door regelmatig te mediteren verbeterd je je concentratie. Ik heb onlangs toevallig nog een artikel geschreven met meerdere tips voor een betere concentratie.

Ik wordt zo lekker ontspannen van mediteren, echt een aanrader. Probeer het eens! Vooral in stressvolle periodes kan het helpen. Mijn leraar had gelijk: mediteren voor de eindexamens kan dus echt helpen.

 

Comments

comments