7 redenen waarom pure chocolade gezond is

Aah… chocolade, ze zijn er in allerlei soorten en maten, en laat ik maar niet beginnen over alle verschillende smaken die je tegenwoordig in de winkels ziet liggen. Een chocolaatje op z’n tijd is heerlijk en mag ook, al kan je er helaas al snel te veel van hebben. Maar wist je ook dat chocolade goed voor je is, en dan met name pure chocola.


Hier zijn 7 reden waarom je vaker pure chocolade zou moeten eten:

1) Pure chocolade is goed voor je hart.
Uit onderzoek blijkt dat als je 2 of 3 keer per week een blokje pure chocolade nuttigt, je bijdraagt aan het verlagen van je bloeddruk. Pure chocolade stimuleert de bloedcirculatie en voorkomt het ontstaan van bloedpropjes. Ook voorkomt je sneller verstopte aderen door pure chocolade te eten.

2) Pure chocolade is goed voor je hersenen.
Pure chocolade verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, evenals naar het hart. Dit betekent dat het onze cognitieve functies helpt verbeteren. Pure chocolade bevat ook verschillende chemische samentellingen die een positief effect hebben op ons humeur en geestelijke gezondheid.
Chocolade bevat het stofje phenylethylamine, dit is het zelfde stofje dat onze hersenen aanmaken als we verliefd zijn. Phenylethylamine zet het brein aan tot het vrijlaten van endorfines, dus het eten van pure chocolade zorgt er ook voor dat we ons blij voelen.

3) Pure chocolade helpt onze bloedsuikerspiegel op pijl te houden.
Naast het feit dat pure chocolade onze aderen en bloedcirculatie gezond houden, helpt het ons ook diabetes type 2 te voorkomen. Het zorgt ervoor dat onze cellen de mogelijkheid hebben om de insuline in ons lichaam effectief te gebruiken. Pure chocolade zal niet leiden tot hoge toename van onze bloedsuikerspiegel.

4) Pure chocolade zit vol met antioxidanten.
Antioxidanten helpen ons lichaam te ontdoen van vrije radicalen, die schadelijk zijn voor onze cellen omdat ze deze aantasten. Vrije radicalen zijn betrokken bij het ouder worden en kunnen kankerverwekkend zijn. Dus het eten van voedsel rijk aan antioxidanten kan je beschermen tegen verschillende soorten vormen van kanker.

5) Pure chocolade is goed voor je gebit.
De chocolade bevat theobromine, wat helpt ons tandglazuur te versterken. Dit betekent dat pure chocolade gaatjes in je tanden juist tegen gaat (in tegenstelling tot al het andere snoepgoed).

6) Pure chocolade is rijk aan vitamines en mineralen.
Het bevat verschillende vitamines en mineralen die onze gezondheid ondersteunen. De chocolade bevat een hoge dosis kalium, koper, magnesium en ijzer.
De koper en kalium helpen het voorkomen van hart- en vaatziektes. Het ijzer gaat bloedarmoede tegen en het magnesium helpt het voorkomen van diabetes type 2 en een te hoge bloeddruk.

Er zijn veel bewijzen dat pure chocolade goed voor ons is, en voordelen heeft voor onze gezondheid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we nu onbeperkt elke dag aan de chocolade mogen snoepen. Gun jezelf een blokje of twee na het eten en probeer er dan extra van te genieten.

Ben je niet zo’n fan van pure chocolade? Misschien is 99% dan te extreem voor jou. Er zijn verschillende soorten chocolade te koop, maar pas op je moet er wel voor zorgen dat je pure chocolade koopt die minimaal een cacao gehalte van  70% of hoger bedraagt.
Pure chocolade bevat wel wat suiker, maar de hoeveelheid is vrijwel klein. Hoe donkerder de chocolade hoe minder suikers het bevat.

En dan voordeel nummer 7 van pure chocolade:
Het smaakt nog lekker ook ;)

Comments

comments