DIY: Bokeh figuren

Ben je gek op fotograferen, beschik je over een goede camera en wil je een extra draai geven aan je foto’s? Met deze snelle truc maak je onwijs leuke foto’s met bokeh effect. Extra leuk voor op de achtergronden van je foto’s!

Dit is wat je nodig hebt:


– Een schaar
– Kartonnen vellen
– Een pen of stift
– Een elastiek

– En een camera natuurlijk, bij voorkeur met een beschermde UV- lens die je eraf kunt draaien.

Stap 1 Figuren-filter maken


Trek met een pen of stift de omtrek van je UV- filter over. Zo heb je precies een cirkel die de voorkant van je cameralens bedekt. Teken vervolgens aan deze cirkel 3 driehoeken vast. Hiermee bevestig je straks jou figuur-filter aan de camera.

Knip je filter uit en teken een figuurtje naar keuze in het midden van de cirkel.
Het is maar net wat jij leuk vindt, ik heb gekozen voor een maan, een driehoek en een hartje.

Buig de uitstekende flapjes van je filter naar binnen toe, en bevestig je filter aan je cameralens door middel van het elastiek. Een andere optie is om je filter met tape aan je lens te bevestigen. Het voordeel van deze methode met flapjes en elastiek, is dat je nog gemakkelijk in- en uit- kunt zoomen.

Stap 2 Het fotograferen

Nu je filter aan je camera vast zit, kun je beginnen met fotograferen! Het principe van het bokeh-effect is het fotograferen van licht dat out of focus is. Hierdoor krijg je een wazige gloed van het licht. Normaal gesproken als je dit doet krijg je als resultaat een ronde vorm. Maar als je deze methode volgt en lichten fotografeert met je nieuwe zelfgemaakte filter, veranderen de lichtstralen van cirkels naar het figuur dat je hebt uitgeknipt in het midden van je filter.

Het eerste wat je dus gaat doen, is licht opzoeken. Dit kunnen kerstlampjes, kaarsen,of sfeerlichten zijn. Zet je camera instellingen van auto-focus op maual-focus, zodat hij niet vanzelf gaat scherp stellen als je een foto wilt maken. Richt je camera op de lichten en zoom zo veel mogelijk in. Als je dicht genoeg op de lichten zit dat ze niet meer scherp te zien zijn, veranderen ze van vorm. En ga je vanzelf jou figuurtje erin terug zien.


Het is in het begin even oefenen en uitproberen, maar je hebt het snel onder de knie. Hier zijn de resultaten gemaakt met mijn figuren-filters. Het is natuurlijk ook even spelen met de instellingen van je camera, iedere camera is anders.

Op zichzelf kunnen afbeeldingen met bokeh-effect saai en simpel overkomen. Wees creatief en voeg er leuke teksten aan toe. Of gebruik een ander voorwerp als focus punt en de lichtjes op de achtergrond.

Comments

comments