DIY: Kerstkaart

Het is altijd leuk om tijdens de feestdagen kerstkaarten te geven en te ontvangen. Vaak liggen kerstkaart pakketten in de winkels die je al klaar gemaakt kunt kopen. Zie je er dit jaar niets leuks tussen liggen, of wil je gewoon even creatief bezig zijn voor je loved ones? Dan is het toch veel leuker om er zelf een te maken!
Dit is wat je nodig hebt:


– Schaar
– Lijm
– fineliner
– Rood en groen karton
– (eventueel een liniaal om het karton op maat te snijden)


Zorg dat je karton het juiste formaat heeft voor jou kerstkaart. Vouw het groene karton door midden, zodat de vouwlijn een zichtbare midden scheiding vormt.
Pak nu de fineliner en teken een symmetrische kerstboom die aan beide kanten gelijk is. Trek een stippellijn door het midden van de kaart, begin vervolgens bovenaan met het tekenen van een gelijkwaardige driehoek. Werk zo door naar benden en teken de buitenste randen steeds ietsjes meer naar binnen toe.

Vouw daarna de kerstkaart dubbel en zorg dat je getekende kerstboom aan de voorkant zit. De stippellijnen ga je uiteindelijk vouwen en de dichte lijnen in de boogjes van de kerstboom ga je in knippen.


Met de kaart nog dubbel gevouwen knip je de boogjes langs de randjes netjes uit (de boom zal zo altijd symmetrisch blijven aan beide kanten – maak je dus geen zorgen als je getekende boom niet helemaal gelijk was).
Telkens als je een boogje hebt uitgeknipt, wil je het flapje even dubbelvouwen naar binnen toe. Zorg dat je de vouw er goed in krijgt (gebruik desnoods even je nagel om aan te drukken).
Klap je kerstkaart open en duw voorzichtig het uitgeknipte flapje naar buiten toe.
Herhaal dit proces ook voor de rest van de boogjes. Als je daarna alles de andere kant op hebt geklapt, zie je dat er een 3D kerstboom is ontstaan.

Zoals je ziet is de buitenkant van je kerstkaart nog lelijk, en zie je duidelijk je getekende lijnen zitten. Daarom plakken we er een rood velletje karton overheen. Dit geeft ook een leuk effect als je de kaart daarna open doet en het rode accent onder de boom door ziet.

Een kerstboom mag niet leeg staan en moet natuurlijk wel versierd worden! Hier kun je totaal je eigen invulling aan geven. Knip leuke vormpjes uit (cirkels, vierkantjes, kruisjes, strikjes etc.) en plak ze op je kerstkaart.

Je kaart is nu klaar, schrijf er nog een leuke kerstwens in en maak iemand blij met je zelfgemaakte kerstkaart!

Nog lekker in een creatieve bui en benieuwd hoe je deze schattige kleine Santa naametiketten maakt voor aan je kerstcadeautjes? Klik dan hier

Comments

comments