Draagbare Technologie

Afgelopen week ben ik naar de expositie “The future of fashion is now” geweest in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam.  Tijdens deze expositie werden de nieuwste innovaties geshowd op het gebied van mode. Welke rol speelt mode eigenlijk in de opmars van de zogenaamde draagbare technologie?  Er is een specifieke jurk die mij is bijgebleven tijdens mijn bezoek aan het museum.
Moeten we om de 6 maanden een hele nieuwe garderobe willen, of kan kleding langer mee? En moet de pasvorm van een jurk voldoen aan de standaard schoonheidsidealen of kan het ook anders? Dit zijn de vragen die niet alleen centraal stonden tijdens deze expositie in het Boijmans museum, maar ook bij de nieuwste generatie modeontwerpers.


Er waren heel veel bijzondere dingen te zien. Van kledingstukken die oplossen in water tot kleding die reageren op geluiden en hun omgeving. Er waren neon jurken en jurken gemaakt van glasvezels, lichtgevende vesten die reageerden op emoties, en zelfs planten die niet alleen bloemen maar ook textiel (kant) kunnen groeien.


De jurk die mij is bijgebleven, en die ik stiekem zelf ook wel zou willen hebben is de “Solar dress” uit de collectie Wearable Solar, 2013

Deze jurk is ontworpen door Pauline van Dongen en hij is gemaakt van Leer, wol en zonnecellen. De zonnecellen die in de kleding zijn geïntegreerd kunnen via een stekkertje worden verbonden met een smartphone die in ongeveer twee uur volledig kan worden opgeladen.


Elektronica wordt steeds kleiner en zal zeker steeds meer in onze kleding worden verwerkt. Zit straks iedereen met zijn oplader aan hun jas of broek en kunnen we de powerbanks thuis laten?  Dit is overigens een zeer milieu bewuste manier van energie opwekken – nou maar hopen dat de zon gaat schijnen :)

 

.

Comments

comments