analoge fotografie

Sophia: “Mijn tips voor het beginnen met analoge fotografie”

Fotografie is één van mijn hobby’s: zowel digitaal als analoog. Ik vertel je hier alle in’s & out’s van analoge fotografie: zoals wat het beste filmrolletje is en waar je een analoge camera kunt kopen.

Analoge fotografie is vaak een moeilijk onderwerp. Dankzij digitale fotografie is er niet veel actuele informatie te vinden over analoge fotografie en de informatie die er wél is, wordt vaak op een ingewikkelde manier uitgelegd. Qua techniek is het verschil tussen analoge en digitale camera’s niet groot: ze hebben beide een sluiter, diafragma en objectief nodig om een goede foto te kunnen schieten. Het grootste verschil is de manier waarop de foto wordt opgeslagen: bij een analoge camera is dit op een filmrolletje en bij digitale op een SD kaartje. Ik ben het afgelopen jaar verliefd geworden op het idee dat je één poging hebt om een mooie foto te maken. In dit artikel vertel ik jou alle praktische zaken over het beginnen met analoge fotografie!

analoge fotografie

#1. Analoge camera’s kopen.

De analoge Olympus camera die ik gebruik is van mijn moeder geweest, en komt uit de eind jaren 90/begin 2000. Je kunt altijd vragen of jouw ouders er toevallig nog één hebben liggen. Ben je helaas niet zo lucky? Niet getreurd, want de meeste tweedehands winkels staan vol met deze coole camera’s. Nadeel: je weet pas of de camera het écht doet zodra je er een rolletje in doet en begint te schieten. Voordeel: het kost vaak slechts tussen de 5 en 20 euro, en dat is een stuk goedkoper dan bij een fotospeciaalzaak.

analoge fotografie

#2. Flits!

Deze tip is gebaseerd op mijn persoonlijke smaak. Ben je nieuw met analoge fotografie? Ga dan zeker voor een camera mét flits. Let hier op als je jouw camera tweedehands koopt, want er is een kans dat de flitser er niet meer op zit. De flits geeft jou verschillende mogelijkheden als het gaat om het creëren van een persoonlijke stijl met analoge fotografie. Analoge fotografie heeft al een sterk eigen karakter en het gebruik van de flits versterkt dat. Een flits is in het begin ook altijd safe, want zo heb je meer zekerheid dat de foto gelukt is. Zo kom je niet voor een vervelende verrassing te staan bij het ontwikkelen van het filmrolletje!

analoge fotografie

#3. Het beste filmrolletje?

Op deze vraag kun je alleen vanuit persoonlijke smaak en stijl antwoord geven. Ieder rolletje zorgt namelijk voor een andere kleur en sfeer. Degene die ik gebruik zijn de Vista Plus filmrolletjes van de Kruidvat. Ze zijn er in ISO 200 en ISO 400. Ik ga altijd voor 400. Hoe donkerder de omgeving waarin je schiet is, hoe hoger het ISO nummer moet zijn om een goede foto te maken. Ik laat mijn rolletjes ook bij Kruidvat ontwikkelen, wat ongeveer 20 cent per rolletje kost. Daar krijg je dan ook nog een CD bij waar alle foto’s digitaal op staan! Is dat een goede deal of wat?

analoge fotografie

Wat zijn jouw tips voor analoge fotografie?

De leukste bikini’s om alvast in te slaan voor de zomer
Winterse streetstyle bij New York Fashion Week 

Comments

comments