Sporty Saturday: voeding voor duursporters

Nu we weten wat je moet eten als je aan krachtsport doet, gaan we bekijken welke voeding je binnen moet krijgen als je aan duursport doet. Loop je veel hard? Of houd je van voetbal of atletiek? Lees dan snel verder!

Met sporten verbrand je veel calorieën en daarmee dus energie. Het is belangrijk om een balans te vinden en behouden. Sporten op een nuchtere maag is not done. Zorg er altijd voor dat je iets eet voordat je gaat hardlopen, fietsen, skeeleren of noem maar op. Aan te raden is om 1 uur voordat je gaat sporten iets licht verteerbaars te eten, zoals een banaan, plak ontbijtkoek of een schaaltje magere yoghurt. Als je vlak van te voren een grote maaltijd eet, kun je last krijgen van steek in je zij en dat is natuurlijk niet fijn!

Honger!
Als je klaar bent met je sport, is de kans groot dat je honger hebt. Je hebt heel wat calorieën verbrand en je lichaam wilt deze weer aanvullen. Na het sporten niets meer eten, omdat je denkt dat je dan voor niks hebt gesport, is niet goed! Als je wilt afvallen moet je inderdaad minder calorieën eten dan je verbrand. Maar als je fanatiek sport, is het aantal calorieën dat je mag nemen hoger dan wanneer je de hele dag in bed blijft. Je lichaam na het sporten weer aanvullen met eten, is alleen maar goed. Je spieren moeten immers herstellen na de activiteit en dat kan niet zonder voedsel. Zie het artikel van vorige week waarin dit specifieker wordt uitgelegd.

Koolhydraten
Voeding met koolhydraten is essentieel, zowel vóór als ná het sporten. Volkoren brood, pasta, rijst, aardappels en ga zo maar door. Eet voor het sporten een broodje en na het sporten bijvoorbeeld een bord pasta. Dat geeft je een vol gevoel en je lichaam hersteld zich zo goed na iedere workout. Ook eiwitten zijn belangrijk voor je spieropbouw. Zie hiervoor het bericht van vorige week.

Dus meiden, trek je hardloopschoenen aan of haal je racefiets uit de schuur en ga een uurtje flink bewegen. Daarna met je vriendinnen lekker koken en je bent super goed bezig! Fun en een heerlijk gevoel gegarandeerd.

Comments

comments